HomeOntwikkelingenBlogsEinde van de salderingsregeling
Blog

De salderingsregeling ten val: wat betekent dit voor bedrijven?

Afbeelding zonnepanelen, blog Voltar

De salderingsregeling zal per 1 januari 2027 officieel verdwijnen. Dit zal gevolgen hebben voor iedere stroomverbruiker, maar met name voor degene die nu nog volop gebruik maken van de salderingsregeling. In deze blog zullen we eerst kijken wat salderen is, waarna we de gevolgen van het jarenlang kunnen salderen belichten. Hierna zullen we kijken wat het afschaffen voor gevolgen heeft, of het nog rendabel is om te investeren in hernieuwbare energiebronnen en tot slot zullen we bespreken welke maatregelen het beste getroffen kunnen worden om rendementsverlies tegen te gaan.

Wat is salderen?

Iedere stroomverbruiker in Nederland met een aansluiting tot en met 3x80A kan sinds 2004 salderen. Salderen is een regeling waarbij de stroom die wordt terug geleverd aan het net, wordt verrekend met stroom die op een later moment wordt afgenomen (zie figuur hieronder). Voor bezitters van duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen, is dit financieel erg gunstig en zal door salderen de energierekening flink verlagen.

Saldering plaatje, voltar-1

De gevolgen van de salderingsregeling

Door de salderingsregeling is er door particulieren en bedrijven in Nederland massaal geïnvesteerd in duurzame energiebronnen, voornamelijk zonnepanelen. In beginsel een onwijs positieve ontwikkeling, maar er komen ook een aantal uitdagingen mee gepaard. De zonnepaneleninstallaties zijn in de meeste gevallen namelijk niet gedimensioneerd op het verbruik van de eigenaar, maar op een zo gunstig mogelijk rendement. Het overgrote deel van opgewekte energie uit zonnepanelen, wordt teruggeleverd aan het net. Hierdoor is de zelfconsumptie van duurzaam opgewekte energie erg laag, gemiddeld namelijk maar zo’n 30%.

 

Gemiddeld 70% van de opgewekte energie in Nederland wordt dus teruggeleverd aan het net en wanneer mogelijk gesaldeerd. Voor de energieleveranciers is dit ongunstig. Wanneer er een overschot aan opwekking is, zal de prijs van energie ook veel lager zijn dan wanneer er weinig opwekking plaatsvindt en de energie ergens anders vandaan moet komen. Toch is de energieleverancier door de salderingsregeling verplicht om de opgewekte energie tijdens overschotten weg te strepen tegen afgenomen energie die duurder is, bijvoorbeeld tijdens de donkere winterdagen. Dit kost energieleveranciers veel geld, wat zij links- of rechtsom zullen moeten compenseren. De kosten van energie voor afnemers die geen zonnepanelen bezitten zijn hierdoor over de jaren heen gestegen. Sinds 2024 hebben de meeste energieleveranciers ervoor gekozen om deze kosten door te belasten aan bezitters van de zonnepanelen, in de vorm van terugleverkosten.

 

Daarnaast ontstaat er door een toename in duurzame energiebronnen zogenaamde ‘onbalans’ op het net. Doordat de productie weersafhankelijk is, kan dit moeilijk nauwkeurig worden voorspeld. Het stroomnet kan geen energie opslaan, wat betekent dat vraag en aanbod van stroom te allen tijde aan elkaar gelijk moet zijn. Wanneer dit niet het geval is, ontstaat er onbalans, wat negatieve gevolgen als stroomstoringen tot gevolg kan hebben.
Tot slot ontstaat er op momenten dat er veel overproductie is, bijvoorbeeld op een zonnige zomerdag, een soort file op het stroomnet. Dit fenomeen wordt ook wel netcongestie genoemd, wat het net overbelast. Hierdoor is er minder ruimte op het bestaande stroomnet, waardoor zowel afname als teruglevering worden belemmerd. Hierdoor kunnen verbruikers niet uitbreiden, krijgen zij geen nieuwe stroomaansluiting of kunnen zij in sommige gevallen geen stroom terugleveren. Dit betekent dat ook de uitrol van nieuwe zonnepaneleninstallaties worden belemmerd, wat een vertraging van de energietransitie tot gevolg zal hebben.

Congestie in NL, capaciteitskaart Voltar

Hoe ziet het eruit wanneer je niet meer kunt salderen?

Om de zelfconsumptie van opgewekte energie te stimuleren zal de salderingsregeling worden afgeschaft. Het wordt dus aangemoedigd om de energie die je opwekt ook zelf te gaan verbruiken, waar het in eerste instantie ook eigenlijk voor bedoeld is. Voor het terugleveren van stroom zul je nog steeds een vergoeding krijgen, echter zal deze niet zo hoog zijn als de prijs die je betaalt voor de afname van stroom. Hierdoor is het verstandig om je hier als bedrijf op voor te bereiden.

Welke maatregelen kun je treffen?

Zonnepanelen en andere duurzame energiebronnen zullen een waardevolle en rendabele investering blijven, ook zonder salderingsregeling. Daarbij zal wel beter moeten worden gekeken naar het energieprofiel van de eindgebruiker. In plaats van te kijken naar hoeveel panelen er op het dak passen, kan beter worden gekeken hoeveel panelen in de energievraag voorzien. Daarbij kan energieopslag uitstekend worden gebruikt om overschotten op te vangen. Wanneer er meer energie wordt opgewekt dan verbruikt, zal dit worden opgeslagen in een batterij. Wanneer de vraag naar energie weer groter is dan de opwekking, kan de energie uit de batterij worden gebruikt. Zo kun je aanzienlijke besparingen realiseren, ontlast je het energienet en groeit je zelfconsumptie waardoor je zelfvoorziening toeneemt en dus meer onafhankelijk opereert. Tot slot zal er beter moeten worden gekeken op welke momenten stroom wordt verbruikt. Neem als voorbeeld het ‘slim’ opladen van elektrische voertuigen (EV’s). Hierbij worden de EV’s op het meest gunstige moment geladen, zowel voor de gebruiker als het elektriciteitsnet. Dit kan plaatsvinden bij lage stroomtarieven, momenten van overproductie of afgestemd op de capaciteit van het net.

De salderingsregeling wordt definitief afgeschaft en we zullen moeten leren om flexibeler met energie om te gaan. Hierbij is het van belang dat we energie die we opwekken ook meer zelf gaan verbruiken, door energieopwekking te combineren met onder andere energieopslag en slim verbruik. Hierdoor stijgt de zelfvoorziening, neemt de onafhankelijkheid toe en komt er meer ruimte op het net waardoor er weer ruimte ontstaat voor nieuwe energieafnemers en -opwekkers.

Interesse?

Benieuwd wat een batterijsysteem zou kunnen betekenen voor jouw bedrijf? Met een kort gesprek en enkele energiegegevens kunnen wij vrijblijvend een analyse uitvoeren, de kosten- en baten in kaart brengen en een op maat gemaakt advies voorleggen. Is energieopslag voor jouw situatie niet interessant? Dan zullen wij hier ook transparant in zijn.

Vandaag al besparen én voorbereid zijn op de uitdagingen van morgen?

Maak een afspraak
jop
Jop Siewe